50 afgeschreven PC’s krijgen weer een nieuw – sociaal – leven

Computer overdracht

Deze maand zijn zo’n 50 personen uit Sittard-Geleen de trotse bezitter geworden van een gerestaureerde PC. Een prachtig sociaal initatief waarbij verenigingen en inwoners met een kleine beurs gratis een PC aangeboden krijgen en de circulaire economie bevorderd wordt door afgeschreven ICT-apparatuur te hergebruiken. 

Gratis PC voor inwoners en verenigingen

Sociale onderneming Copiatek haalt oud IT-materiaal op om het een nieuw leven te geven of duurzaam te recyclen. Meerdere afgeschreven PC’s zijn na de zomer afgeleverd bij Sjoenk waarna de leerlingen van The Challenge Zone alle bruikbare onderdelen hebben opgeknapt. De computers krijgen een nieuw modern systeem geïnstalleerd, bestaande data wordt gewist en geheel gebruiksklaar gemaakt. Daarna worden ze geschonken aan inwoners van Sittard-Geleen die zich zelf geen PC kunnen veroorloven of verenigingen.

We spraken drie personen tijdens de uitgifte die een gratis PC op mochten komen halen.

Helpen met schoolopdrachten

“Via de Facebook-pagina Gratis spullen voor de lege beurs, Sittard-Geleen (046 en omstreken) ben ik terecht gekomen bij een oproep voor de PC uitgifte. Hier las ik dat mensen uitgeloot konden worden om een PC op te halen bij Sjoenk. Nadat ik mezelf had opgegeven kreeg ik te horen dat ik een PC kon komen ophalen.

Dit initiatief bied mij de mogelijkheid om mijn zoon te helpen met zijn schoolopdrachten. Mijn zoon weet nog niet dat ik dadelijk thuiskom met een nieuwe PC, dus ik ben heel erg benieuwd naar zijn reactie. Als we de PC geïnstalleerd hebben kom ik nog eens langs met mijn zoontje om gebruik te maken van het ICT Café. Dan krijgt hij de mogelijkheid om vragen te stellen als hij iets niet begrijpt. Ik denk dat niet alleen mijn zoontje, maar wij allemaal hier nog heel veel plezier van gaan krijgen.

Ik wil alle betrokkenen in het bijzonder bedanken dat dit mogelijk is gemaakt.”

Weer contact met de thuiszorg

“Jarenlang heb ik begeleid gewoond. Gelukkig ben ik nu weer in de positie om zelfstandig te wonen. Ik krijg daarbij wel regelmatig nog thuiszorg. Via de thuiszorg heb ik jaren geleden een telefoontablet gekregen waarmee ik af en toe kan videobellen of contact kan hebben met hen. Helaas loopt dit niet altijd even lekker omdat de tablet al wat ouder is en de accu laadt niet meer zo goed.

Op Facebook zag ik een bericht voorbijkomen van het ICT café, waarbij studenten van het VISTA College in samenwerking met The Challenge Zone computers gingen repareren en deze gebruiksklaar weggegeven konden worden. Ik heb me gelijk opgegeven om deel te nemen aan deze actie. Niet veel later kreeg ik een bericht van het ICT Café dat ik in aanmerking kwam voor de computer en dat ik hem binnenkort kon komen ophalen.

Ik was zo blij dat ik gewonnen had! Nu kan ik ook via mijn nieuwe computer contact hebben met de thuiszorg. Daarnaast kan ik mijn computer ook altijd naar het ICT Café brengen als er iets aan scheelt, dat is ook een hele geruststelling.”

Ideaal voor mijn vrijwilligerswerk

“Deze PC kan ik zelf heel goed gebruiken voor mijn vrijwilligerswerk in het bejaardencentrum. Dankzij dit initiatief kan ik thuis nog meer activiteiten voorbereiden, zodat ik de bewoners in het bejaardencentrum een leuke tijd kan bieden.

“Het gaat voor deze mensen altijd nét om die kleine dingen die hun dag weer wat leuker maken en ik ben heel trots dat ik hier nu wat meer betrokken bij kan zijn.”

Copiatek en VISTA College werken er momenteel hard aan om weer een nieuwe lichting computers gebruiksklaar te maken voor uitgifte.

Contactinformatie

info@stadslabssittardgeleen.nl
Markt 34, 6161 GJ Geleen

Volg ons

Doe mee of stel jouw vraag

3 + 9 =