De geupcyclede fiets die je blij maakt

Heb jij ze al gezien? 30 kunstzinnig fietsen fleuren de Sittard-Geleense centra op. 16 basisscholen en even zoveel jongeren bij HutsSpot werkten mee. Leerlingen van groep 8 toverden oude fietsen om tot een waar kunstwerk met verf, hergebruikte materialen én groen. Iedere fiets kreeg een eigen naam. En elke fiets is geadopteerd door een ondernemer of inwoner van de gemeente die goed voor de fietsen plantjes gaat zorgen.

Tussen juli en oktober 2021 vind je de fietsen verspreid door de kernen van Sittard-Geleen. Ga kijken, kies jouw favoriete fiets en plaats een creatieve foto met de hashtag #fleurigefietsen op social media. ​

Bekijk het van elke kant. Wat levert dit Stadsexperiment de stad op?

Vergroening in het centrum

Samen zorgen we voor vergroening van het stadsbeeld. Stadmaker Paul Treffers: “De bloembakken worden ingezaaid met insectenvriendelijke inheemse bloemen. Zo dragen we bij aan de biodiversiteit in de omgeving.”

Jongeren aan de slag met kunst

Stadmaker Sanne Janssen: “Elke school heeft meerdere fietsen gemaakt. Daaruit heeft de school én de jury een winnende fiets uitgekozen.

We hebben de fietsen beoordeeld op het kunstthema, originaliteit en de uitwerking. De scholen hebben heel hard gewerkt, wat zijn er prachtige fietsen gemaakt!

En hoe gaaf is het als je daarna je eigen kunstwerk terugziet in de stad? Dat stimuleert persoonlijke groei en zelfvertrouwen.“​

Recycling van materialen

De fleurige fietsen worden volledig samengesteld door hergebruik van materialen. “We gebruiken fietsen die niet meer te repareren zijn” legt Stadmaker Herman Hammer uit.

De fietsen zijn een goed voorbeeld van de circulaire stad: oude producten vormen de basis voor iets nieuws.” ​

“Hoe gaaf is het als je je eigen
kunstwerk terugziet in de stad?”

Sanne Janssen

Stadmaker en oprichter van Huts Spot

Partners in dit experiment​

De Fleurige Fietsen zijn een samenwerking tussen onder andere STEAM LImburg, Revélo Bikes, HutsSpot en de Groen Praktijk.

Omdat ze gemaakt zijn door kinderen uit de gemeente en verzorgd worden door lokale ondernemers en inwoners, zijn een beetje van iedereen. ​

Ook deze experimenten maken onze stad

Het zijn de Stadsexperimenten die Stadsmakers verbindt. Een Stadsexperiment kent vele gezichten, maar maakt de stad altijd beter, aantrekkelijker, groener, leuker. Vul maar in. Hieronder zie je experimenten die in beweging zijn. Welk volgend Stadsexperiment zie jij voor je? Laat het ons weten.

Huts Spot

Huts Spot

Ontdek je creatieve zelf en experimenteer met ...

Contactinformatie

info@stadslabssittardgeleen.nl
Markt 34, 6161 GJ Geleen

Volg ons

Doe mee of stel jouw vraag

8 + 3 =