Volop acties van studenten in centrum Geleen

Het Verspreide Paleis

Loop je op een willekeurige dag even binnen bij Sjoenk, een van de twee locaties van Stadslabs, dan heb je grote kans dat je hier en daar leerlingen en studenten tegen het lijf loopt. Van basisschool tot wetenschappelijk onderwijs: bij Stadslabs Sittard Geleen kan iedereen meedoen om samen de stad nog mooier te maken.

 

Campagne ‘Dit is geen bank’

Verschillende studententeams van Zuyd Hogeschool die bij Stadslabs werken aan diverse praktijkopdrachten. ‘Onze’ studenten worden zelfs op straat gespot door inwoners. Twee keer per week kun je namelijk een team tegenkomen op de twee marktpleinen in het centrum van Geleen. Daar werken ze hun idee uit met de campagne ‘Dit is geen bank’, geïnspireerd door een van de bekendste werken van René MargritteCeci n’est pas une pipe’.

Etalages van leegstand opvrolijken

en groep studenten die de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) volgt aan Zuyd Hogeschool is bezig met een project rondom de leegstand in de Sittardse binnenstad. Hun opdracht luidt: 

Wat kun je doen in de etalages van leegstaande panden zodat ze niet meer een storende factor zijn, maar juist super interessant worden voor het winkelend publiek terwijl je toch blijft zien dat het pand in de verhuur staat? 

Een prachtige opdracht waarbij er een ervaring wordt gecreëerd die ervoor zorgt dat niet alleen het straatbeeld wordt opgevrolijkt maar ook dat de panden sneller verhuurd kunnen worden.  

Van fast-fashion naar duurzame kledingkeuze 

Een andere studente is voor haar afstudeerproject van de opleiding CMD bezig met onderzoek over hoe je jonge mensen tussen de 15 en 25 jaar bewuster om kunt laten gaan met het kiezen van kleding. Zij maakt een mooie combinatie tussen jongeren bewustmaken van het feit dat de kledingindustrie vervuilend werkt en inzichtelijk maken welke mogelijkheden er zijn op aan nieuwe – duurzamere – kleding te komen.  

Wekelijkse inloop met gratis technische ondersteuning 

Zo vind je dagelijks ICT-studenten van VISTA College bij Sjoenk. TheChallengeZone, een leerwerkbedrijf voor ICT-studenten, heeft 25 werkplekken voor stagiairs van deze onderwijsinstelling zodat ze aan de slag kunnen in een professionele werkomgeving. Elke dinsdagmiddag is er een inloop met gratis technische ondersteuning voor mensen met bijvoorbeeld een langzame pc of die advies nodig hebben over het beveiligen van hun persoonsgegevens.    

En er is nog veel meer… 

Naast bovenstaande opdrachten vind je bij Stadslabs ook: 

  • Studenten Commerciële Economie die werken aan een strategisch marketingplan 
  • Studenten van Universiteit Maastricht die een Master Sustainability volgen en onderzoek doen naar het recycleren van afval en verpakkingsmaterialen en hoe de link tussen bewoners en de afvalverwerkende industrie verbeterd kan worden 
  • Een andere groep studenten UM die onderzoek doet naar participatie van stakeholders als Chemelot en een aantal partijen binnen de gemeente waarbij ze al een mooi inzicht hebben verworven: wil je mensen mee laten doen, dan werkt dat het beste als ze begrijpen waar ze aan mee doen 
  • Twee studenten CMD die bezig zijn met een gave documentaire over Geleen 
  • ConnEQT die talentvolle jongeren helpt met passende programma’s zodat ze hun plek kunnen innemen in de maatschappij 
  • En mooie projecten met leerlingen van het DaCapo College, Graaf Huyn College en verschillende basisscholen

Foto: Truus Spee

Hoe maak jij de stad?

Contactinformatie

info@stadslabssittardgeleen.nl
Markt 34, 6161 GJ Geleen

Volg ons

Doe mee of stel jouw vraag

4 + 7 =